Wat zijn nu eigenlijk duurzame materialen voor kleding? We lezen zoveel en tegenstrijdige berichten dat we door de bomen het bos niet meer zien. Wat wel en niet duurzame textiel is ook niet zo zwart wit. In dit artikel leggen wij je zo kort en bondig mogelijk de voor- en nadelen uit van verschillende soorten (duurzaam) textiel zoals biologisch katoen, linnen, Ecovero en Tencel.
Biologisch katoen
De meest bekende duurzame textiel is wel biologisch katoen. Dit is een super mooie ontwikkeling want katoen wordt veel gebruikt in de kledingindustrie en gewone katoen is hartstikke belastend voor het milieu. Er worden veel chemicaliën (ook schadelijk voor de mensen die ermee werken) en veel water voor gebruikt*. Bovendien is er veel land voor nodig en brengt de katoenteelt schade aan de grond waardoor het uitgeput raakt en niet meer bruikbaar is. Voor biologisch katoen worden geen chemicaliën gebruikt en dat is beter voor de mensen, de grond en biologisch katoen voelt ook nog eens van nature zacht aan. Het telen van biokatoen verbruikt ruim 60% minder energie dan gewoon katoen. Helaas is op het moment van schrijven nog geen 2% van alle geproduceerde katoen biologisch. En het ene biokatoen is het andere niet. Certificaten zoals GOTS geven inzicht, maar zijn voor kleine bedrijven vaak te duur.
Lees hier binnenkort uitgebreider over biologisch katoen
* op het moment van schrijven kunnen wij geen uitsluitsel geven of biokatoen nu daadwerkelijk minder water verbruikt of juist meer? Echt duurzaam katoen zou dus uit gebieden moeten komen waar veel regen valt of het waterbeheer zeer efficiënt is, maar dit is meestal (nog) niet het geval.
Kies je voor (biologisch) katoen? Doe dat dan alleen voor items die je veel en lang kan dragen zoals je nieuwe favoriete sweater of jeans. Nieuw katoen is stevig dankzij de lange vezels dus gaat lekker lang mee. Katoen kan worden gerecycled maar deze vezels zijn lang zo sterk niet dus worden gemengd met andere (synthetische vezels). Voor items die je minder vaak gebruikt is katoen niet de meest duurzame oplossing.
BCI katoen
BCI (Better Cotton Initiative) katoen vinden wij een lastig concept. BCI is een samenwerking tussen ontwikkelings- en milieuorganisaties, het bedrijfsleven en de katoenboeren. Het doel is om de katoenindustrie te verduurzamen. BCI helpt boeren duurzamer te telen, maar er de regels zijn een stuk soepeler dan bij biologisch katoen. Zo zijn genetische modificatie (GMO) of chemicaliën nog toegestaan. Merken die investeren in dit initiatief en deels dit katoen afnemen met als doelstelling binnen 5 jaar 50% van alle katoen uit deze keten af te nemen mogen dit label voor hun product gebruiken. Dus welke katoen er nou uiteindelijk voor je blouse is gebruikt weet je niet.
BCI is een klein stapje in de goede richting en we moeten ergens beginnen (je bent ook niet van de een op de andere dag een biologische katoenboer), maar het zegt nog niet zoveel over de schadelijke impact van het materiaal.
Lees meer over BCI
Ecovero en FSC viscose
Viscose kennen we allemaal als dat soepele materiaal waar veel blousjes, zomerbroeken, jurken en rokken van worden gemaakt. Het leent zich ook uitstekend voor het bedrukken met kleurrijke prints! Viscose wordt gemaakt van houtpulp van beukenbomen en is biologisch afbreekbaar. Voor viscose is weliswaar minder water nodig maar er worden voor 'gewone viscose' een hoop chemicaliën gebruikt en het hout komt vaak uit bedreigde bossen. Gelukkig zijn er ook een aantal duurzame varianten:
Ecovero viscose is de meest bekende (en meest duurzame?) en is tevens de merknaam van het Oostenrijkse bedrijf Lenzing. Het hout komt uit gecertificeerde en beheerde Europese bossen, er worden minder chemicaliën gebruikt dankzij een closed loop systeem), geen chloor en 50% minder water en energie. De uiteindelijk CO2 uitstoot van Ecovero is 50% minder dan die van gewone viscose. Lees meer over Ecovero op hun eigen website.
FSC viscose wordt gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen. De Forest Stewardship Council® (FSC®) is een internationale organisatie die zich inzet voor een milieuvriendelijk, sociaal aanvaardbaar en economisch zinvol beheer van de bossen. Maar voor ons is het niet duidelijk of er ook eisen zijn voor de verwerking van de grondstof om de uiteindelijk textiel viscose te maken.
Dus kies je voor viscose? Ga dan voor Ecovero, deze variant geeft de meeste garantie voor een duurzaam materiaal.
Modal
En dan is er ook nog Modal. Dit is net als viscose een semisynthetische textielsoort gemaakt van pulp van beukenhout. Het spinproces van Modal is echter verder door ontwikkeld dan viscose waardoor er langere moleculen ontstaan met betere eigenschappen: sterker en duurzamer, ademend. Modal is gemakkelijk te kleuren (minder chemicaliën nodig) en behoudt z'n kleur ook lang.
TENCEL™ Lyocell
Lyocell is onze favoriete duurzame textiel. Het voelt heerlijk zacht en luxe aan en is beter absorberend dan bijvoorbeeld katoen of viscose wat fijn is in de zomer én winter (katoen kan bijvoorbeeld koud aanvoelen in de winter, maar lyocell is een heerlijk warm laagje onder een trui of vest). Lyocell is duurzamer dan viscose. Wordt ook gemaakt van houtpulp en is volledig biologisch afbreekbaar. Voor Lyocell worden minder schadelijk chemicaliën gebruikt die bovendien makkelijker uit het water te filteren zijn.
TENCEL™ is de merknaam voor de lyocell van het bedrijf Lenzing. Dit bedrijf garandeert dat al het gebruikte hout uit FSC of PEFC gecertificeerde bossen komt. Ook claimen zij dat de TENCEL™ Lyocell productie 50% minder CO2 uitstoot en waterverbruik heeft dan reguliere Lyocell.
Wil je alles weten over dit mooie materiaal? Lees dan verder op hun website.
Linnen
In Nederland dragen wij linnen voornamelijk in de zomer. Niet zo gek want linnen is luchtig en ademend. Houdt je koel in zomer (en ook warm in de winter!) Linnen wordt gemaakt van de vlasplant. Deze plant heeft nauwelijks tot geen water nodig en ook als het niet biologisch wordt geteeld weinig pesticiden. Vlasteelt bevordert zelfs de gezondheid van de bodem. En er is zero waste, alles van de vlasplant wordt gebruikt. Het merendeel van het vlas wordt geteeld in West-Europa. Dat klinkt lekker lokaal, maar 70% gaat alsnog eerst naar China en India om tot textiel verwerkt te worden vanwege de lage loonkosten en de ultramoderne machines.
Het verwerkingsproces van linnen is namelijk duur. Tijdens het rottingsproces worden de vlasvezels gescheiden. Dit kan gedaan worden met water, maar dit duurt lang (daarom worden soms chemicaliën gebruikt om het proces te versnellen en goedkoper te maken). Daarnaast is het spinnen erg arbeidsintensief. Dit bij elkaar maakt dat linnen niet goedkoop is. Maar weeg dat af tegen de lange levensduur die linnen heeft is dan is het meer dan waard!
Hennep
Kort iets over hennep. Super duurzaam, maar wordt nog weinig gebruikt in stijlvolle kleding en het heeft vooral een geitenwollensokken imago. Wij hebben tot nu dan ook nog geen hennep in onze collectie. Wat jammer is want hennep draagt heerlijk en wordt zelfs steeds zachter naarmate je het langer draagt. Bovendien leent het zich ook prima voor het bedrukken met een print.
Hennep groeit super snel en heeft daarom veel minder grond nodig dan bijvoorbeeld katoen. Er is ook minder water nodig en hennep put de grond niet uit. Hennepvezels zijn lang en stevig, antibacterieel en ademend en vocht opnemend.
We hopen snel leuk items van hennep aan onze collectie toe te kunnen voegen!
Gerecycled Polyester
Tja, wat moeten we hier nu over zeggen. Het liefst zien we helemaal geen polyester meer in kleding. Het is milieuvervuilend in de productie en ook iedere keer als je het wast. Zeker tops en blouses met van (een beetje) polyester moet je toch vaak wassen. Maar polyester heeft ook een aantal goede eigenschappen: het is super sterk, vormvast, droogt snel en kan waterdicht zijn. Voor een (regen)jas is het bijvoorbeeld heel geschikt.